Organisaties in Indonesië

Kasih Bunda

Kasih Bunda is een weeshuis in Jakarta. De directrice was Jeanne Marie Tumewu.
Tussen 1978 en 1982 zouden honderden echtparen uit Noord-Nederland via Kasih Bunda een kind hebben geadopteerd.
In 1982 wordt de naam van de stichting Kasih Bunda gewijzigd in Bina Sejaterah.

In januari 1984 wordt gemeld dat in het kindertehuis 32 kinderen zijn achtergebleven die eigenlijk voor adoptie bedoeld waren. Boven op de 33 kinderen die er al waren, maakt dit dat het kindertehuis in financiële problemen komt. Het nieuw kindertehuis dat gebouwd werd is bijna af. Het kindertehuis vraag voor eten, drinken, medicijnen en salarissen 20.000 gulden per maand. De Nederlandse stichting Kasih Bunda probeert dit geld in te zamelen. Deze stichting bestaat nog steeds.

Voor geadopteerden uit Kasih Bunda bestaat een Facebookgroep:
Facebookgroep Kasih Bunda

Saijab Ibu

Mw. Nasution (echtgenote van een gepensioneerde commandant van de strijdkrachten) is verbonden aan de stichting Saijab Ibu. Zij geeft aan dat er te hoge bedragen voor de kinderen wordt betaald. Soms wel voor 10.000 tot 20.000 gulden. Haar stichting heeft de zaak onder de aandacht gebracht van het parlement. Zij werkt voor adoptie samen met het BIA. Zij heeft contact met diverse ziekenhuizen en kraamklinieken die contact met haar opnemen als er een moeder een kind wil afstaan vanwege economische of andere redenen. Saijab Ibu betaalt dan de ziekenhuiskosten.

Sayap Ibu had een kantoor in Jakarta en een kantoor in Yogyakarta

Yayasan Pembina Asuhan Bunda

Deze organisatie was gevestigd in Bandung

Yayasan Balai Keslematan Matahari Terbit, Surabaya

Weeshuis Pa van der Steur, Jakarta

Gan Koen San uit Semarang

Gan Koen San (oom Gan) was verbonden aan het weeshuis van Yayasan Panti Asuhan Kristen Eunike en Stichting “BADAN SOSIAL KRISTEN AGAPE” . Hij was getrouwd met Ruth Redjeki Rahardjo.

Hij werkte onder andere samen met het BIA. In 1979 waren er al ongeveer 80 kinderen via hem in Nederland geplaatst. Veel van deze kinderen waren van Chinese komaf.

Pangkuan Si Cilik

Deze organisatie was gevestigd in Jakarta en werd geleid door Lies Darmadji.

Pondok Pelangi

Pondok Pelangi (Biro Vincentius) was werkzaam in Jakarta en werkte samen met het BIA en Wereldkinderen. Begin 1980 stopt Vincentius met adoptiebemiddeling.

Deze informatie is afkomstig uit de krantenberichten tussen 1977 – 1983, uit adoptiedossiers of van de FB-pagina of website die op dit moment nog met de organisaties verbonden zijn. Als je meer nuttige informatie hebt, laat het weten, dan kan de informatie worden aangevuld.

Hoe nuttig was deze informatie?

Jammer dat je deze informatie niet zo nuttig vond

Help ons dit te verbeteren

Wil je feedback geven?