Organisaties in Indonesië

Per stad zetten we de organisaties die de adoptie verzorgden op een rijtje en vermelden wat wij weten over deze organisatie.

We hebben meer informatie dan hieronder staat vermeld. Heb je een vraag of wil je meer weten? Neem contact op!


Jakarta

adoptie sayap ibu jakartaYayasan Sayap Ibu

Geschiedenis

De stichting Yayasan Sayap Ibu (ook geschreven als Saijab Ibu) is opgericht op 25 mei 1955 door mevrouw Sulistina. De naam van de stichting is ontleend aan het Nederlandse gezegde “onder moeders vleugels”.

Mw. Sulistina woonde met haar man aan de Jalan Barito II nr. 55 Kebayoran Baru, Zuid-Jakarta. Zij zag in haar omgeving straathandelaren die de hele dag moesten werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Hun kinderen volgden hun moeder van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Mw Sulistina opende haar huis zodat deze kinderen bij haar konden wachten tot hun moeders klaar waren met hun werk.

Lees meer>>


ooievaarsnest JakartaYayasan NedIndo

Nedindo bestaat al sinds begin jaren 70 en begon als reisbureau. Nedindo werkte samen met mw. Suzanne Gideonse van Stichting Overzeese Contacten (SOC) uit Nederland.

Nedindo geeft in 1979 aan dat zij net als Sayap Ibu ook een vergunning van de Indonesische overheid hebben gekregen.

Lees meer>>


Kasih Bunda / Bina Sejahterah

Kasih Bunda is een weeshuis in Jakarta. Kasih betekent “liefde” en Bunda betekent “moeder”. Er zouden meer dan 800 kinderen via Kasih Bunda naar Europa zijn vertrokken, waarvan honderden kinderen naar Noord-Nederland.
De directrice was Jeanne Marie Tumewu.

Jeanne Tumewu werkte in de jaren 1970-1975 als reisleidster voor SOC in Indonesië.  Ze zou met het regelen van adoptie begonnen zijn in 1972.

Lees meer>>


Yayasan Mulia

In 1976 werd er vanuit de kliniek Usaha Mulia in de wijk Pejompongan gewerkt voor de allerarmsten van Jakarta.

Stichting Mulia is officieel opgericht op 10 mei 1978 maar hield zich voor de oprichting al bezig met internationale adoptie. 
De familie Winata regelde voornamelijk de internationale adoptie voor de stichting in Indonesië. De zoon van dit Indonesische gezin, liet de adoptief ouders ook vaak Jakarta en omgeving zien. 

Lees meer>>


Weeshuis Pa van der Steur, Jakarta

Het weeshuis Pa van der Steur is ontstaan toen Pa van der Steur zich in 1893 als missionaris in Magelang vestigde. Hij bekommerde zich over de wezen en verwaarloosde kinderen.
Na de Tweede Wereldoorlog is het weeshuis naar Jakarta verhuisd. In 1957 kreeg Bram Bernard (een van de kinderen die door Pa van der Steur was opgevangen) de leiding over de stichting. Samen met zijn vrouw Tine (die in haar jeugd ook door Pa van der Steur was opgevangen) heeft hij zich tot 2001 voor de kinderen ingezet.

Lees meer>>


Pangkuan Si Cilik

Deze organisatie is op 14 februari 1977 opgericht en gevestigd in Jakarta. de stichting werd geleid door Lies Darmadji. Lies Darmadji werkte op de Nederlandse ambassade in Jakarta.

pangkuan cilik weeshuis jakartaDe stichting was gevestigd aan het adres:
Jalan Sukabumi 11A,
Jakarta-centrum

Lies Darmadji werkte niet alleen voor Nederlandse bemiddelaars maar ook met contactpersonen in Scandinavische landen (Zweden en IJsland).

Lees meer>>


Pondok Pelangi / Biro Vincentius

Pondok Pelangi (Biro Vincentius) was gevestigd in Jakarta en werkte samen met het BIA en Wereldkinderen. 

Het adres was:

Jalan Kebalen V/32
Kabayoran Baru
Jakarta Selatan

Als voorzitsters worden genoemd: Els Wunnink Tuytjents  en de Nederlandse mevrouw Bayards.

Mw Wunnink hield vaak ook na de adoptie, als het gezin naar Nederland was vertrokken, nog contact met de adoptie-ouders.
Begin 1980 stopt Vincentius met adoptiebemiddeling, zo wordt gezegd, al komt de stichting ook nog voor in een dossier van juli 1980.
Deze stichting werkte ook samen met Sayap Ibu en Oom Gan in Semarang. Het archief van oom Gan is gedigitaliseerd.

Lees meer over het archief van oom Gan >>>

Biro Vincentius besloot te stoppen met adoptie na een tweedaagse conferentie eind november 1979 in Jakarta. Tijdens deze bijeenkomst die georganiseerd was door de overheid, en waar veel adoptieorganisaties aanwezig waren, bleek dat er veel kritiek was op de adoptiepraktijk. Eén van de conclusies van de conferentie was dat als interlandelijke adoptie door moest blijven gaan, dit niet in handen mocht blijven van buitenlanders. Omdat bij Biro Vincentius Nederlanders werkzaam waren, en adoptie slechts een klein onderdeel was van hun werkzaamheden, wilden ze geen risico nemen en is besloten de adopties af te bouwen en te stoppen. In de loop van 1980 is dit ook gebeurd.

In het weeshuis golden regels:

De bezoektijden waren van 8.30 tot 13.30 en van 15.00 tot 19.30 uur. De voedingstijden waren om 10.00, 13.00, 16.00 en 19.00 uur. Adoptief ouders werden aangemoedigd zelf langs te komen om hun kind eten te geven. Om 15.30 werden de baby’s voor de 2e keer gebaad. Rond etenstijden mocht er met de kinderen worden gespeeld met het dringende verzoek de kinderen niet te verwennen (met 5 uitroeptekens). De kinderen mochten in overleg ook met de adoptiefouders mee. 


Yayasan Immanuel

Deze stichting is opgericht door Christina Halim en bestaat in ieder geval al sinds 1981. Zij werkte als vroedvrouw eerder samen met andere stichtingen (zoals Kasih Bunda) in Jakarta. Samen met haar echtgenoot en andere familieleden ving zij de kinderen bij haar thuis op.

De stichting was gevestigd aan:

Jalan Paus 10A
Jakarta Timur 

Ouders uit Nederland werden o.a. ondergebracht in

Guesthouse Belruvya,
Jl. Cempaka Putih Tengah I/19 

De stichting werkte samen met de Nederlandse stichting Immanuel uit Rotterdam.
Opvallend vaak kregen de kinderen direct bij de geboorte al Nederlandse namen.

Wil je weten welke notarissen en artsen we tegen zijn gekomen die samenwerkten met deze stichting? of heb je zelf meer informatie?
Stuur ons een berichtje >>>

Dan maken we alle informatie compleet.


Dharma Kasih JakartaDharma Kasih

Het Christelijke ziekenhuis Dharma Kasih werd geleid door mw. Kawulusan. Zij werkte samen met o.a. BANND en BIA.

In totaal zouden ongeveer 25 kinderen via de stichting Dharma Kasih naar Nederland zijn gekomen.Dharma Kasih adoptie Jakarta

 

Het adres was:

Yayasan Dharma Kasih adoptie IndonesieYayasan Sosial dan Kesehatan Kristen di Jakarta
Sakit Kebidanan  “Dharma Kasih”
Kompleks Sentiong (Kawi2) Kramat Jaya Baru Blok H/2
Johar Baru, Jakarta

Hier werden ook de adoptie-ouders ondergebracht.
Dit kliniekje bestaat al in ieder geval sinds 1972 en kreeg geld van de kerken in Nederland. Het bestaat nu niet meer.


Semarang

Yayasan Panti Asuhan Kristen Eunike

Yayasan Badan Sosial Kristen Agape

Gan Koen San (oom Gan) woonde in Semarang was de  secretaris van de stichting Agape (Yayasan Badan Sosial Kristen Agape). Deze stichting is officieel opgericht in 1977, maar was al eerder actief.
De stichting beheerde twee weeshuizen:

Weeshuis Yayasan Panti Asuhan Kristen Eunike

Dit weeshuis wordt ook aangeduid met “Tuna Wisma”.  Ruth Redjeki Rahardjo was hier de directrice. Het weeshuis was gevestigd aan  Jl. Pandanaran, Pekunden, Kec. Semarang.

Panti Asuhan Tanah Putih

Dit weeshuis is gelegen aan de jl dr. Wahidin 14 Semarang. Ibu Retno Hartati was hier de baas. Dit weeshuis was het oude Chinese weeshuis in Semarang dat in 1932 was opgericht voor meisjes en in 1949 ook voor  jongens door oa. Oei Tjong Hauw was een van de oprichters.

Lees meer>>>


Bandung

Yayasan Pembina Asuhan Bunda (YPAB)

Deze organisatie was gevestigd in Bandung.
Het weeshuis bestaat nog steeds. Het adres is:
Jl Imam Bondjol #14, Bandung

Het weeshuis is opgericht op 6 april 1978 en was verbonden  met de stichtingen van mw. J.S. Nasution (de echtgenote van een hoge legerofficier met veel aanzien, die ook betrokken was bij Sayap Ibu in Jakarta). Nog in hetzelfde jaar ging de stichting samenwerken met stichting Wereldkinderen (toen BIA).

Mevrouw Sri Soedarsono werd voorzitster en  Mevrouw S. Roediono SH de vice-voorzitster.

Het weeshuis was gelegen aan jalan Gegerkalong in Bandung


Kliniek Santa Melania

Deze kliniek in Bandung was gevestigd aan:

Jalan Melania
Bandung

De eigenaresse heette mw Padmah. Mw Padmah sprak Nederlands en had rechtstreeks contact met adoptieouders in Nederland. Ze is al overleden.


Surabaya

Yayasan Balai Keslematan Matahari Terbit

Dit weeshuis is van het Leger des Heils. Het hoofdkwartier van het Leger des Heils in Indonesië is gevestigd in Bandung. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zet het Leger des Heils in Surabaya zich in voor meisjes die ongehuwd zwanger werden. In 1948 werd de opvang gestart.

Het weeshuis bevindt zich nu aan:
Jl. Kombes Pol. Moh. Duryat No.10-12,
Tegalsari, Kec. Tegalsari,
60262 Surabaya

matahari terbit surabaya weeshuis Mata hari leger des heils surabaya

Het opvanghuis Matahari Terbit toen en nu.

weeshuis Surabaya Matahari Terbit Weeshuis Surabaya Matahari Terbit


Panca DharmaYayasan Panti Asuhan Panca Dharma

De stichting was gevestigd aan:

Jl. Raya 20
Sukorejo 

Het weeshuis lag tegenover de kliniek. Zowel de kliniek als het weeshuis zijn nu gesloten.

De ouders uit Nederland die een kind kwamen halen werden (meestal in groepjes van 5 echtparen) opgevangen door de familie Pinata (I Made Ngurah Pinatah of Pinatih). Zij konden dan logeren in “huize Pinati”.

Ook werkte de stichting soms samen met Oom Gan uit Semarang (na april 1982). Het archief van oom Gan is gedigitaliseerd. Lees meer over het archief van oom Gan >>>


Yayasan Anak Sejahterah

kindertehuis Oemar Said Surabaya
Het oude weeshuis ongeveer 45 jaar geleden

Deze stichting is op 12 september 1979 opgericht in Surabaya. Notaris Alfian Yahya heeft de oprichtingsakte opgesteld. De stichting was gevestigd aan:

Jl Ngagel Jaya Selatan V nummer 8  
Surabaya

Het kindertehuis is er nu niet meer.
Moeders werden als ze zwanger waren apart van de kinderen opgevangen aan:
Jl Demak 273

Ze verbleven niet in het zelfde huis als de baby’s omdat het afstaan van het kind te moeilijk zou worden.
De voorzitter en secretaris van de stichting waren mevrouw Ria Oemar Said en de heer Oemar Said.

surabaya weeshuis nu
Het weeshuis is nu een woonhuis

weeshuis surabaya


Samenwerking

Kinderen werden door Oemar Said ook naar het weeshuis van NedIndo in Jakarta gestuurd. Ze werkten ook samen met stichting Kind en Toekomst.

Wil je weten welke notarissen en artsen we tegen zijn gekomen die samenwerkten met deze stichtingen? of heb je zelf meer informatie?
Stuur ons een berichtje >>>

Samen maken we alle informatie compleet.

Er is een Facebookgroep:  Geadopteerd uit Surabaya >>


Wie is Wie?

De weeshuizen en organisaties die de adoptie verzorgden

Er kwamen steeds meer organisaties bij, namen veranderden en sommige personen hebben voor meerdere organisaties gewerkt. We hebben zo goed mogelijk alle gegevens op een rijtje gezet.

De notarissen die de papieren voor het weeshuis regelden

Dit waren vaak dezelfde notarissen.
De dossiers van de notarissen zijn vaak bewaard gebleven. Heel soms levert dit nieuwe informatie op. Meestal zijn het precies dezelfde aktes die zich al in het adoptiedossier bevinden. Wil je weten welke notarissen voor welke stichtingen werkten? Neem contact op en we laten je weten wat we hebben gevonden.

Artsen die voor de weeshuizen werkten

Dit waren vaak dezelfde artsen. Wil je weten welke artsen voor welke stichtingen werkten? Neem contact op en we laten je weten wat we hebben gevonden.

Kraamklinieken en vroedvrouwen bij wie de kinderen geboren werden

In principe kon dit elke kraamkliniek en elke vroedvrouw in Indonesië zijn. Bij de kleine kraamklinieken zijn vaak de dossier na 5 of 10 jaar vernietigd. Alleen in de grotere klinieken of ziekenhuizen zijn soms nog gegevens terug te vinden.

De tussenpersonen die de baby’s zochten en aan de weeshuizen aanboden

Deze vrouwen (het waren voornamelijk vrouwen) hadden soms zelf ook een kind afgestaan. Niet elke tussenpersoon was even actief. Sommige hebben honderden kinderen aan weeshuizen aangeboden, anderen maar een paar. Inmiddels hebben we alleen in Jakarta al 10 bemiddelaars kunnen identificeren.

Vanuit de dossiers is het soms moeilijk na te gaan hoe groot de rol van de tussenpersonen is geweest. Om deze reden noemen we de namen van deze bemiddelaars niet op de website. Heb je een vraag over een bemiddelaarster, neem contact op.

Bronnen

Deze informatie is verkregen uit adoptiedossiers, krantenartikelen en uit openbare bronnen op FB en internet. We hebben geprobeerd alle informatie te controleren. Zie je informatie die niet klopt of heb je aanvullingen? We horen het graag. Samen kunnen we dit overzicht compleet maken.

Hoe nuttig was deze informatie?

Jammer dat je deze informatie niet zo nuttig vond

Help ons dit te verbeteren

Wil je feedback geven?

error: