Hoe doe je een DNA-test?

MyHeritage DNA-bank

Er zijn verschillende DNA-banken.
Wij werken met MyHeritage. Ongeveer 50 families uit Indonesië van wie een kind voor adoptie is afgestaan, hebben we inmiddels in deze DNA-bank kunnen laten opnemen.
Wil je je DNA ook laten opnemen in deze DNA-bank?

  • Stap 1 Bestel een DNA-kit en maak een account aan >>> 
    (Een gratis basis account, zónder abonnement is voldoende)

  • Stap 2 Als je je kit ontvangt, neem je je eigen DNA af   Video >>
    (Het is het beste een half uur voor de test niet te eten of te drinken)

  • Stap 3 Je registreert het nummer van je DNA-kit in je account >>>

  • Stap 4 Stuur je DNA-kit op naar MyHeritage

  • Stap 5 Je krijgt bericht van MyHeritage als je DNA is aangekomen

  • Stap 6 Je krijgt het resultaat. Je kunt nu zien of je matches hebt, en je kunt zien wat je etniciteit is.
    (Wat dit betekent kun je lezen in onze andere artikelen >>)

  • Stap 7 Je DNA blijft bewaard in de MyHeritage DNA-bank. Dus als we in de toekomst DNA van moeders aan de DNA-bank toevoegen, kan het zijn dat je een match hebt. Ook registreren steeds meer geadopteerden hun DNA bij MyHeritage. Zorg dus dat je je account op een emailadres hebt geregistreerd waarvan je de email regelmatig checkt en stel de settings van je MyHeritage account zo in dat je meldingen ontvangt.

De mogelijkheden van DNA-testen

Geschreven door Vera

Sinds een paar jaar zijn DNA testen een onderdeel geworden bij de zoektocht voor geadopteerden, om er zeker van te zijn dat de gevonden ouders en andere familieleden werkelijk biologisch verwant zijn met de geadopteerde. 

Ibu Indonesia en MyHeritage

DNA testen zijn via verschillende organisaties mogelijk. Ibu Indonesia werkt met de DNA onderzoeken van MyHeritage.

Hoe werkt het?

Voor het afnemen van een DNA test vraag je DNA-kit aan (tegen betaling) en bij ontvangst maak je een account aan bij MyHeritage om jouw DNA onderzoek te registreren. Het is niet nodig een uitgebreid betaald abonnement te nemen.
Vervolgens volg je de aanwijzingen van de kit om een sample af te nemen (hiervoor is je wangslijm nodig) en op te sturen naar het laboratorium van MyHeritage. Dan is het wachten, is er een match met een ander persoon of personen in de databank? En wat houdt een match eigenlijk in? 

Etniciteit en DNA-matching: wat houdt het in?

Uit de DNA test komen verschillende uitslagen, waaronder je etniciteit en de gevonden matches. De etniciteit kan erg verrassend zijn, dat heeft vooral te maken met de verspreiding van bevolkingsgroepen ruim 1000 jaar geleden. Etniciteiten die onder Indonesische geadopteerden veel voorkomen zijn:

  1. Thais en Cambodjaans, 56,7%
  2. Filipijns, Indonesische en Maleis, 36,3%
  3. Chinees en Vietnamees, 28,7%
  4. Scandinavisch, 17,5%
  5. Noord- en West-Europees, 15,2%

Inwoners op Java hebben meestal rond de 50% Thais/Cambodjaans én 50% Filipijns/Indonesisch/Maleis DNA.

Verwantschap

In de uitslagen van een DNA-test kan verwezen worden naar een 4e en/of 5e graad verwantschap. Een 4e of 5e graad verwantschap geeft echter niet aan dat het gaat om familie, het kan gaan om enkel toeval en overeenkomstig DNA dat verwijst naar dezelfde eigenschappen als haarkleur of kleur ogen. Bij MyHeritage zitten niet veel mensen die afkomstig zijn uit Indonesië, waardoor er sneller wordt gesproken van een match bij 4e of 5e graad, maar dit biedt helaas geen aanwijzing voor het vinden van je biologische ouders.
Heb je een match met een 1e, 2e of 3e graads familielid? Dan kan het zijn dat je familie hebt gevonden. Neem contact met ons op als je wilt dat we even meekijken.

De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van verschillende testen

Als we familie vinden is het vaak andere familie dan de ouders (bijvoorbeeld broers, zussen, neven en nichten). Het is daarom belangrijk dat we gebruik maken van een DNA test die zoveel mogelijk markers vergelijkt. Hoe meer markers van het DNA worden vergeleken, hoe nauwkeuriger jouw DNA wordt gematched aan ander DNA.
Zo bestaan er ook 1-op-1 testen, maar die testen maar 20 markers, terwijl een DNA-test van MyHeritage 700.000 markers vergelijkt. Met een ouder is een 1-op-1 test wel betrouwbaar, maar met broers en zussen en andere familieleden is een 1-op-1 test niet betrouwbaar. Met een 1 op 1 test kan je een vals positieve of vals negatieve uitslag hebben. 

Daarom werkt Ibu Indonesië met de DNA testen van MyHeritage om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de matches te waarborgen voor geadopteerden.

Koppelen met meerdere DNA-databanken

Naast MyHeritage bestaan er meerdere DNA databanken. Het goede nieuws is dat het tegenwoordig mogelijk is jouw DNA sample van MyHeritage te koppelen aan andere DNA databanken zoals bijvoorbeeld FamilyTree DNA. Het koppelen gebeurt via het downloaden van jouw DNA op MyHeritage en deze vervolgens te uploaden via de website van FamilyTree. Hiervoor is het wel nodig je persoonlijke gegevens door te geven, zodat geverifieerd kan worden dat het inderdaad om jouw DNA gegevens gaat. Vervolgens wordt automatisch een account aangemaakt bij FamilyTree. Hier zitten voor jou dan geen kosten aan verbonden. Zorg ervoor dat je het Kit-nummer noteert dat in het scherm verschijnt. Dit nummer hoort bij het account van FamilyTree waarmee jij eventuele matches kan terugvinden.

Is er al familie gevonden doordat geadopteerden geregistreerd staan bij MyHeritage?

Jazeker! Niet alleen zijn er positieve matches na zoektochten, maar ook zijn er soms positieve matches tussen broers en zussen die beiden in Nederland (of Europa) verblijven en niet wisten van elkaars bestaan. Er is ook een match geweest met een oom of tante en achterneef of nicht in Indonesië, waarvan de naam niet in het dossier voorkwam. Zo helpt DNA ook bij vastgelopen zoektochten.

Soms vinden we de moeder uit het dossier van een geadopteerde, maar is er toch geen match. Misschien zijn baby’s omgewisseld of is een dossier twee keer gebruikt. Doordat het DNA van de moeder in MyHeritage staat geven we de moeder de kans haar kind op deze manier te vinden.
Een aantal keer is het ook voorgekomen dat een moeder die op zoek is naar haar kind ons heeft benaderd. Door haar in de gelegenheid te stellen DNA af te geven, hebben ook deze moeders kans hun kind terug te vinden.

Interesse of vragen?

Via onderstaande link is meer informatie terug te vinden over DNA onderzoeken op de website van Ibu Indonesia. 

 

https://www.adoptie-indonesie.nl/de-4-grootste-misverstanden-over-dna/

 

Heb je vragen over DNA onderzoeken en/of heb je interesse om je DNA via MyHeritage te onderzoeken? Stuur ons dan een bericht en wij nemen dan contact met jou op.

De 4 grootste misverstanden over DNA

1. Huh, kom ik uit Cambodja of Thailand?

Nee, met een gedeelde etniciteit “Thais, Cambodjaans” kom je “gewoon” uit Indonesië.

De meeste moeders van wie wij het DNA hebben afgenomen zijn afkomstig van Java en hebben volgens MyHeritage als etniciteit “Filipijns, Indonesische en Maleis” (ongeveer 50%) en “Thais en Cambodjaans” (ongeveer 50%). Dit is dus normaal.
Als je afkomstig bent van Java dan zie je deze etniciteiten dus ook terug in je eigen DNA. Het betekent niet dat je uit Cambodja of Thailand komt.
Ongeveer 1000 jaar geleden trok men vanuit het noorden (vanuit het huidige Thailand en Cambodja) naar het zuiden, het huidige Indonesië. Dit is de reden dat MyHeritage aangeeft dat je DNA “Thais en Cambodjaans” zou zijn.

Het is goed mogelijk dat als je afkomstig bent van een ander eiland in Indonesië je DNA er net iets anders uitziet. Hoe meer naar het oosten, hoe hoger het percentage “Filipijns, Indonesisch en Maleis” waarschijnlijk is. Hier zien we ook als afkomst “Papoea-Nieuw-Guinees” of “Melanesisch”.
Aan veel geadopteerden is verteld dat ze van Chinese afkomst zijn. Dit is ook zichtbaar in je DNA.

MyHeritage geeft aan dat ze de volgende etniciteiten tegen komen bij mensen die afkomstig zijn uit Indonesië:

2. DNA kan alle puzzels oplossen

Nee dit klopt niet: het is op dit moment nog niet mogelijk om alles uit DNA af te lezen.

Op het moment dat je je vader of moeder vindt dan is DNA duidelijk, want je erft altijd 50% van je DNA van je vader en 50% van je moeder.

In de praktijk zijn de ouders helaas vaak al overleden. We doen dan een DNA-test met familieleden, bijvoorbeeld broers of zussen. Hier is de uitslag iets minder duidelijk.

Met broers of zussen deel je tussen 2150 en 3070 cM van je DNA.  Het ene kind erft andere stukjes van het DNA van vader of moeder dan het andere kind. Als broers en zussen is het dus afhankelijk van het toeval hoeveel je op elkaar lijkt.

Met halfbroers en zussen deel je tussen de 1320 en 2134 cM van je DNA en met je oom of tante tussen de 1301-2193 cM. Op basis van alleen DNA is het dus niet mogelijk een goed onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld een halfbroer of een oom.

Het aantal cM per relatie >>>

DNA-onderzoek is hier gebaseerd op kansberekening. Als jij en een familielid een DNA-test doen, wordt gekeken welke stukjes van je DNA je beiden gemeenschappelijk hebt. Vervolgens wordt berekend wat de kans is dat dit toeval is (toevallig hebben we allebei bruine ogen) en wat de kans is dat dit geen toeval is (je deelt zoveel DNA stukjes dat dit geen toeval meer kan zijn).
Op basis van deze berekeningen wordt bepaald of iemand familie is of niet. Bij naaste familie (broers, zussen) is de relatie vaak direct wel duidelijk. Bij verdere familie is het soms puzzelen.

MyHeritage biedt een tool aan waarmee je op basis van de leeftijd en het aantal gemeenschappelijke stukjes DNA kunt bepalen welke familierelatie het meest waarschijnlijk is. In het onderstaande voorbeeld deel je 1500 cM DNA, ben jij 50 jaar oud en degene met wie je test 65 jaar oud.

bron: MyHeritage

Tool om verwantschap te berekenen >>>

Als je nog verder gaat kijken, kom je bij neven tot de vierde graad etc.

bron: MyHeritage

 

Dit brengt ons bij het volgende misverstand:

3. Wow, wat veel neven en nichten heb ik (in de 4e graad)!

….met wat speuren komen we vast snel bij mijn moeder terecht???

Helaas, met 4e graad “familie” kunnen we niet zo veel.

Zoals je net hebt gelezen is DNA-onderzoek kansberekening.
Je berekent of het toeval kan zijn dat je stukjes uit je DNA deelt of niet.
Als wij ons DNA zouden vergelijken is er best een kans dat we ergens in ons DNA een stukje hetzelfde hebben. Toevallig zijn we beiden erg aardig, hebben we allebei zwart haar of delen we een andere eigenschap. Dit is toeval. We zijn geen familie.

Wat als we net wat meer stukjes DNA delen? Is dat nog steeds toeval? Om daar achter te komen hebben we een “controlegroep” nodig. MyHeritage maakt gebruik van een controlegroep. Dit werkt als volgt: Er wordt vergeleken wat de kans is dat je stukjes DNA deelt en geen familie bent, met de kans dat je stukjes DNA deelt omdat je familie bent.
Je kan je voorstellen dat als je in Ierland het stukje DNA deelt wat leidt tot rood haar, de kans dat je familie bent niet heel groot is. In Ierland wonen veel mensen die dit stukje DNA bij zich dragen. In de kansberekening wordt hier rekening mee gehouden.

In MyHeritage zitten veel mensen uit Europa en de USA. Er zitten niet veel mensen uit Indonesië in de internationale DNA-banken. Dit betekent dat MyHeritage op basis van hun rekenmodellen tussen mensen afkomstig uit Indonesië sneller een match veronderstelt dan tussen mensen uit Europa.
De specifieke kenmerken in het DNA van Indonesiërs worden door het rekenmodel van MyHeritage als meer bijzonder gezien (en dus minder als toeval) dan de specifieke kenmerken in het DNA van Europeanen. Om deze reden zie je bij je 4e neven en nichten soms bekenden staan (andere geadopteerden bijvoorbeeld). Dit zegt niet zoveel. Waarschijnlijk is het toeval. Pas als de familieverbanden dichterbij worden vastgesteld (neven, nichten tot de 2e graad) dan heeft het nut om te gaan onderzoeken aan de hand van verhalen hoe je aan elkaar verwant kan zijn.

Is DNA onderzoek dan niet betrouwbaar als het allemaal kansberekening is? DNA-onderzoek is zeer betrouwbaar.
Soms kan iets geen toeval zijn, en met kansberekening bepaal je wanneer dat het geval is.

4. Een 1-op-1 test is betrouwbaarder

Nee, dit klopt niet. Een test via MyHeritage is juist betrouwbaarder

De 1-op-1 DNA-testen zijn alleen geschikt om vast te stellen of je je vader of moeder hebt gevonden.
Bij andere familieleden is deze test niet betrouwbaar.

Bij MyHeritage worden 700.000 stukjes (markers) van je DNA vergeleken, bij 1-op-1 testen vaak maar 20 stukjes. De 1-op-1 test is hierdoor veel minder betrouwbaar.

Bij broers en zussen of halfbroers en halfzussen kan het resultaat ten onrechte negatief zijn. Het ene kind lijkt immers net wat meer op de vader, de ander net wat meer op de moeder. Als je maar 20 stukjes DNA vergelijkt is het resultaat onbetrouwbaar en kan het zijn dat je denkt dat je geen match hebt, terwijl dit wel zo is.

Ook kan het zijn dat de inwoners uit een bepaald dorp of een bepaalde streek genetisch gezien sterk op elkaar lijken. In dat geval kan je denken dat je een match hebt, terwijl iedereen in dit dorp of deze streek deze markers delen.

Testen met één van je ouders

Als je een 1-op-1 test hebt gedaan met een van je ouders, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze test is wel betrouwbaar. Ook al vergelijk je maar 20 markers uit je DNA, ouders worden altijd herkend.

Wil je meer weten? of heb je vragen over jouw DNA-uitslag? Stuur ons een berichtje en we nemen contact met je op.

DNA en etniciteit

DNA adoptie Indonesie

Gelukkig konden we de afgelopen periode weer op pad en hebben we weer verschillende moeders aan de DNA-databank van MyHeritage kunnen toevoegen.

Wat valt ons op aan hun DNA-profiel?

DNA afkomst en etniciteitDe moeders die wij hebben bezocht zijn allemaal woonachtig op Java. Hun “geschatte etniciteit” is volgens MyHeritage voor allemaal vrijwel gelijk. Zoals de meeste inwoners van Java is elk van de door ons bezochte moeders volgens MyHeritage voor ongeveer 50% “Thais en Cambodjaans” en voor ongeveer 50% “Filipijns, Indonesisch en Maleis”.
Betekent dit dat een van hun ouders niet Indonesisch is? Dat ze van gemengde afkomst zijn?

Nee, dat is niet het geval. Ze zijn gewoon Javaans of Soendanees.

Hoe zit dit dan?

MyHeritage heeft de wereld ingedeeld in verschillende regio’s. Elke regio heeft specifieke kenmerken die te herkennen zijn in het DNA profiel. Dit zijn de oorspronkelijke regio’s waar de mensen vandaan komen. Dit betekent dat je voorouders honderden jaren geleden hier oorspronkelijk vandaan komen. Niet dat je ouders of grootouders hier persoonlijk vandaan komen.

In de geschiedenis van Java zien we dat de oorspronkelijke bevolking (van Austronesische oorsprong) zich eeuwen geleden heeft vermengd met volken die uit het noorden migreerden (vanaf het Aziatische vaste land). Dit zie je dus ook terug in het DNA van de Javanen (bewoners van Midden- en Oost-Java) en Soendanezen (bewoners van West-Java).

Als je dus de uitkomst ongeveer 50% “Thais en Cambodjaans” en voor ongeveer 50% “Filipijns, Indonesisch en Maleis” ziet staan betekent dit dat je DNA lijkt op dat van de meeste inwoners van Java.

Heb je vragen over je DNA-uitslag? We kunnen je helpen.

error: