De 4 grootste misverstanden over DNA

1. Huh, kom ik uit Cambodja of Thailand?

Nee, met een gedeelde etniciteit “Thais, Cambodjaans” kom je “gewoon” uit Indonesië.

De meeste moeders van wie wij het DNA hebben afgenomen zijn afkomstig van Java en hebben volgens MyHeritage als etniciteit “Filipijns, Indonesische en Maleis” (ongeveer 50%) en “Thais en Cambodjaans” (ongeveer 50%). Dit is dus normaal.
Als je afkomstig bent van Java dan zie je deze etniciteiten dus ook terug in je eigen DNA. Het betekent niet dat je uit Cambodja of Thailand komt.
Ongeveer 1000 jaar geleden trok men vanuit het noorden (vanuit het huidige Thailand en Cambodja) naar het zuiden, het huidige Indonesië. Dit is de reden dat MyHeritage aangeeft dat je DNA “Thais en Cambodjaans” zou zijn.

Het is goed mogelijk dat als je afkomstig bent van een ander eiland in Indonesië je DNA er net iets anders uitziet. Hoe meer naar het oosten, hoe hoger het percentage “Filipijns, Indonesisch en Maleis” waarschijnlijk is. Hier zien we ook als afkomst “Papoea-Nieuw-Guinees” of “Melanesisch”.
Aan veel geadopteerden is verteld dat ze van Chinese afkomst zijn. Dit is ook zichtbaar in je DNA.

MyHeritage geeft aan dat ze de volgende etniciteiten tegen komen bij mensen die afkomstig zijn uit Indonesië:

2. DNA kan alle puzzels oplossen

Nee dit klopt niet: het is op dit moment nog niet mogelijk om alles uit DNA af te lezen.

Op het moment dat je je vader of moeder vindt dan is DNA duidelijk, want je erft altijd 50% van je DNA van je vader en 50% van je moeder.

In de praktijk zijn de ouders helaas vaak al overleden. We doen dan een DNA-test met familieleden, bijvoorbeeld broers of zussen. Hier is de uitslag iets minder duidelijk.

Met broers of zussen deel je tussen 2150 en 3070 cM van je DNA.  Het ene kind erft andere stukjes van het DNA van vader of moeder dan het andere kind. Als broers en zussen is het dus afhankelijk van het toeval hoeveel je op elkaar lijkt.

Met halfbroers en zussen deel je tussen de 1320 en 2134 cM van je DNA en met je oom of tante tussen de 1301-2193 cM. Op basis van alleen DNA is het dus niet mogelijk een goed onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld een halfbroer of een oom.

Het aantal cM per relatie >>>

DNA-onderzoek is hier gebaseerd op kansberekening. Als jij en een familielid een DNA-test doen, wordt gekeken welke stukjes van je DNA je beiden gemeenschappelijk hebt. Vervolgens wordt berekend wat de kans is dat dit toeval is (toevallig hebben we allebei bruine ogen) en wat de kans is dat dit geen toeval is (je deelt zoveel DNA stukjes dat dit geen toeval meer kan zijn).
Op basis van deze berekeningen wordt bepaald of iemand familie is of niet. Bij naaste familie (broers, zussen) is de relatie vaak direct wel duidelijk. Bij verdere familie is het soms puzzelen.

MyHeritage biedt een tool aan waarmee je op basis van de leeftijd en het aantal gemeenschappelijke stukjes DNA kunt bepalen welke familierelatie het meest waarschijnlijk is. In het onderstaande voorbeeld deel je 1500 cM DNA, ben jij 50 jaar oud en degene met wie je test 65 jaar oud.

bron: MyHeritage

Tool om verwantschap te berekenen >>>

Als je nog verder gaat kijken, kom je bij neven tot de vierde graad etc.

bron: MyHeritage

 

Dit brengt ons bij het volgende misverstand:

3. Wow, wat veel neven en nichten heb ik (in de 4e graad)!

….met wat speuren komen we vast snel bij mijn moeder terecht???

Helaas, met 4e graad “familie” kunnen we niet zo veel.

Zoals je net hebt gelezen is DNA-onderzoek kansberekening.
Je berekent of het toeval kan zijn dat je stukjes uit je DNA deelt of niet.
Als wij ons DNA zouden vergelijken is er best een kans dat we ergens in ons DNA een stukje hetzelfde hebben. Toevallig zijn we beiden erg aardig, hebben we allebei zwart haar of delen we een andere eigenschap. Dit is toeval. We zijn geen familie.

Wat als we net wat meer stukjes DNA delen? Is dat nog steeds toeval? Om daar achter te komen hebben we een “controlegroep” nodig. MyHeritage maakt gebruik van een controlegroep. Dit werkt als volgt: Er wordt vergeleken wat de kans is dat je stukjes DNA deelt en geen familie bent, met de kans dat je stukjes DNA deelt omdat je familie bent.
Je kan je voorstellen dat als je in Ierland het stukje DNA deelt wat leidt tot rood haar, de kans dat je familie bent niet heel groot is. In Ierland wonen veel mensen die dit stukje DNA bij zich dragen. In de kansberekening wordt hier rekening mee gehouden.

In MyHeritage zitten veel mensen uit Europa en de USA. Er zitten niet veel mensen uit Indonesië in de internationale DNA-banken. Dit betekent dat MyHeritage op basis van hun rekenmodellen tussen mensen afkomstig uit Indonesië sneller een match veronderstelt dan tussen mensen uit Europa.
De specifieke kenmerken in het DNA van Indonesiërs worden door het rekenmodel van MyHeritage als meer bijzonder gezien (en dus minder als toeval) dan de specifieke kenmerken in het DNA van Europeanen. Om deze reden zie je bij je 4e neven en nichten soms bekenden staan (andere geadopteerden bijvoorbeeld). Dit zegt niet zoveel. Waarschijnlijk is het toeval. Pas als de familieverbanden dichterbij worden vastgesteld (neven, nichten tot de 2e graad) dan heeft het nut om te gaan onderzoeken aan de hand van verhalen hoe je aan elkaar verwant kan zijn.

Is DNA onderzoek dan niet betrouwbaar als het allemaal kansberekening is? DNA-onderzoek is zeer betrouwbaar.
Soms kan iets geen toeval zijn, en met kansberekening bepaal je wanneer dat het geval is.

4. Een 1-op-1 test is betrouwbaarder

Nee, dit klopt niet. Een test via MyHeritage is juist betrouwbaarder

De 1-op-1 DNA-testen zijn alleen geschikt om vast te stellen of je je vader of moeder hebt gevonden.
Bij andere familieleden is deze test niet betrouwbaar.

Bij MyHeritage worden 700.000 stukjes (markers) van je DNA vergeleken, bij 1-op-1 testen vaak maar 20 stukjes. De 1-op-1 test is hierdoor veel minder betrouwbaar.

Bij broers en zussen of halfbroers en halfzussen kan het resultaat ten onrechte negatief zijn. Het ene kind lijkt immers net wat meer op de vader, de ander net wat meer op de moeder. Als je maar 20 stukjes DNA vergelijkt is het resultaat onbetrouwbaar en kan het zijn dat je denkt dat je geen match hebt, terwijl dit wel zo is.

Ook kan het zijn dat de inwoners uit een bepaald dorp of een bepaalde streek genetisch gezien sterk op elkaar lijken. In dat geval kan je denken dat je een match hebt, terwijl iedereen in dit dorp of deze streek deze markers delen.

Testen met één van je ouders

Als je een 1-op-1 test hebt gedaan met een van je ouders, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze test is wel betrouwbaar. Ook al vergelijk je maar 20 markers uit je DNA, ouders worden altijd herkend.

Wil je meer weten? of heb je vragen over jouw DNA-uitslag? Stuur ons een berichtje en we nemen contact met je op.

De zoektocht van Chai

Hoe belangrijk het is om te weten van wie je afstamt, wordt steeds duidelijker.
Niet alleen gaan geadopteerden op zoek naar hun biologische ouders, ook kleinkinderen gaan op zoek naar hun biologische grootouders.

Hieronder zie je de zoektocht van Chai. Zijn moeder is in de jaren ’50 geboren in een dorpje vlakbij Solo (Surakarta) en afgelopen maand ging Chai op zoek naar zijn grootmoeder.

Geen zoektocht is hetzelfde, toch zijn veel dingen herkenbaar.
De tegenslagen (gebouwen die zijn gesloopt, dossiers die zijn aangevreten door termieten, stroomstoringen), de zoektocht in de bevolkingsadministratie (bemoeilijkt omdat veel Javanen geen achternaam hebben en omdat niet alle archieven compleet zijn) en het rondvragen in de wijk… Chai kwam het allemaal tegen. Kijk het filmpje en zie hoe zijn zoektocht is gegaan:

Zoektocht in Solo >>>

(screenshot uit de video)

Categorieën Niet gecategoriseerd

DNA via MyHeritage

Zaterdag 23 september 2023 gaat Els Leijs ons meer vertellen over het gebruik van DNA-testen van MyHeritage. Tijdens haar uitleg zal ze wat dieper ingaan op de mogelijkheden voor geadopteerden.

Wil je iets meer weten over DNA in het algemeen?  Kijk dan thuis al deze webinars van Els Leijs:

Webinar DNA  1 >>>

Webinar DNA 2 >>>

Categorieën Niet gecategoriseerd

Bijeenkomst op 23 september 2023 in Utrecht

Kom je ook op 23 september naar Utrecht?

Geniet van Indonesische hapjes, prachtig batik, en ontmoet mede-geadopteerden uit Indonesië.
Koop een lootje en win een mooie prijs (de opbrengst gaat naar de aankoop van DNA-testen voor de moeders )
We hebben inmiddels al meer dan 45 aanmeldingen, dus het wordt zeker gezellig.

Het adres is:
St. Jacobsstraat 171
3511 BP Utrecht

Onze zoeker uit Indonesië, Pardi en zijn vrouw Dwi zijn ook aanwezig en we hebben een mooi programma gemaakt.

LET OP: opgeven kan nog tot 10 september!

12.00 uur    Inloop en ontvangst met iets lekkers en een kadootje uit Indonesië

12.15 uur     Welkom

12.30  uur   Centrale Lezing Els Leijs: “De 4 grootste misverstanden over DNA”

Els Leijs is de oprichtster van Leijs & Partners (“familiezoeken.nl”). Dit bureau is een erkend recherchebureau en is het eerste bureau in Nederland dat zich gespecialiseerd heeft in genetische genealogie.
Els wordt door veel instanties gevraagd als expert op het gebied van DNA-onderzoek. Al 30 jaar herenigt zij families en zet zij zich met hart en ziel in voor iedereen die vragen heeft over zijn afkomst.

13.30  uur  Pauze; ruimte voor een Indonesische hapje, een drankje en een praatje

We verdelen ons in twee groepen om in deze kleinere groep dieper op de onderwerpen in te gaan.

14:15 uur    Workshop 1 Rootsreizen: Ruik, proef en ervaar Indonesië

In deze workshop vertellen Pardi en Dwi je alles wat je weten wilt over rootsreizen. Kan iedereen subsidie krijgen voor een rootsreis? Ook als je nog geen familie hebt gevonden?
Hoe bezoek je de belangrijke adressen uit je dossier? Ruik, proef en ervaar het echte Indonesië en doe inspiratie op.
We mogen je vijf dagen een gratis tolk/gids of activiteiten aanbieden. (Helaas moet je het vliegticket en de overnachtingen nog wel zelf betalen.)

Bij de bijeenkomst zijn ook geadopteerden aanwezig die al een rootsreis met subsidie hebben gemaakt, dus vraag alles wat je weten wilt luister naar de verhalen.

 Workshop 2 Zoektochten: Wat zijn de 3 meest gemaakte fouten?

Hoe pak je een zoektocht aan? Welke informatie uit je dossier is het belangrijkst? Waar vind je deze informatie?
Tijdens deze workshop helpen we je op weg en leggen we uit hoe je gebruik kunt maken van onze subsidie voor zoektochten.

Tijdens deze workshop is er veel ruimte voor vragen.

15.15 uur     Korte pauze

15.25  uur    Workshop 1 Rootsreizen (zie hierboven)

                     Workshop 2 Zoektochten (zie hierboven)

16.25  uur    Centrale afsluiting

16.30  uur    Afronding; ruimte voor hapje, drankje en praatje

17.00 uur     Einde

Meld je aan vóór 10 september (zodat we niet te weinig hapjes meenemen )

De toegang gratis voor iedereen, je mag een introducee meenemen.Save the date ! Zaterdag 23 september 2023

Geadopteerdendag 23 september 2023

Op 23 september 2023 organiseren we een dag in Utrecht.

 • In de ochtend hebben we interessante sprekers.
 • In de middag kan je je inschrijven voor de workshops:
 1. Jouw rootsreis met subsidie
 2. Jouw zoektocht met subsidie
 3. Je dossier analyseren: wat zijn de feiten? Waar kan je zoeken?

Spoiler alert: We hebben 2 bijzondere gasten uit Indonesië: Pardi en Dwi zijn in Nederland om al je vragen te beantwoorden

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd met het afronden van de 5-daagse opleiding tot zoeker in Indonesië!

Vandaag heeft ons team in Indonesië de opleiding tot zoeker met succes afgerond. Vijf dagen lang (2 dagen in mei en 3 dagen in juni) hebben zij alles geleerd over:

-interculturele communicatie,

-de adoptiepraktijk rond 1980,

-privacywetgeving,

-DNA,

-de relevantie wet- en regelgeving in Indonesië,

-het leven in Nederland,

-verslaglegging

-hoe om te gaan met familieproblemen,

-met bijzondere aandacht voor kwetsbare vrouwen

en natuurlijk: -hoe je het beste kunt zoeken naar familie in Indonesië.

Het was veel theorie met sprekers uit Indonesië en Nederland, maar ook praktijkoefeningen en zelfs een dag teambuilding op de berg de Merapi. De opleiding die we samen met onze lokale partner hebben opgezet was een groot succes.

adoptie indonesia

We bedanken ons team voor hun inzet en zijn blij met de goede samenwerking!

Categorieën Niet gecategoriseerd

Cursus voor onze zoekers

adoption search

Vandaag ging een bijzondere cursus van start.
Onze enthousiaste zoekers afkomstig uit heel Java verzamelde zich, klaar om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Deze cursus zal hen de kennis en tools geven om zoektochten voor geadopteerden op een professionele manier te begeleiden.

De cursus werd mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen docenten, sprekers en andere deskundigen uit Nederland en Indonesië. Deze experts, ieder zeer deskundig op hun eigen vakgebied en met ervaring in het begeleiden van zoektochten, stonden vandaag paraat om hun kennis te delen en de deelnemers te inspireren.

De zoekers leerden over de verschillende aspecten van het begeleiden van een zoektocht: van het opstellen van een effectieve strategie tot het omgaan met onverwachte situaties die kunnen ontstaan tijdens de zoektocht. Dankzij de kennis en vaardigheden die ze opdoen, zullen ze in staat zijn om de zoektochten op een effectieve en professionele manier te begeleiden.

De eerste dag van de cursus was een succes. Morgen gaan de deelnemers verder met dag twee van de cursus.

Wil je ook op zoek? Dit kan kosteloos.
Ook hier hebben we subsidie voor gekregen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

The adoption archive of Pelkris in Semarang has been digitalised

Good news! The archive can now be consulted by e-mail by adoptees

With a subsidy from the Dutch government, we were able to digitize the Pelkris archive in Semarang.

For more than 40 years the files have been kept in a bookcase and time began to take its toll. Some documents were no longer in good condition and began to decay. Fortunately, we were still on time for most of the files.

With a lot of patience, our tower of strength, Dadang Supardi, has put together a team with the help of the Rise Foundation from Yogyakarta.
For days they patiently and carefully scanned all the documents. Then the documents were  digitally stored in a specially for this cause developed database.

A huge job, but well worth it.


How did it happen?

dossiers semarang adoptie

The files were kept in a bookcase for more than 40 years


archief Semarang archief Semarang

Dadang Supardi and the team of the Rise Foundation have scanned all documents one by one and entered them into the database, that was specially developed for this purpose.


via zoom zijn we in Semarang   ondertekening door Ibu Indonesiade ondertekening via zoom

 

 

By signing the Memorandum of Understanding, Yth. Ibu Novi Astuti, the chairwoman of Pelkris in Semarang and the Ibu Indonesia Foundation (represented by Mr. Dadang Supardi) confirmed the cooperation so that every adoptee (who was adopted through Uncle Gan) can easily and quickly access his or her file.
(The board of the Ibu Indonesia Foundation was present via Zoom.)


Which files can be found in this archive?

From the 1970s till the early 1980s, about 300 children were adopted with the help of Uncle Gan (Mr. Gan Koen San) from Semarang by European and Australian parents.
Unlike many other organizations, uncle Gan has archived the adoption files so the files have been preserved and can still be consulted.

Gan Koen San (Uncle Gan) was involved with the following foundations at the time:

 • Kegiatan Kesedjahteraan Kanak Fanny (Semarang)
 • Yayasan Panti Asuhan Kristen Eunike (Semarang)
 • Badan Sosial Kristen Agape (in Semarang en Ambarawa)
 • Badan Koordinasi Kegiatan Sosial (Bakorkesos) (Semarang)

He organised adoptions for children from all over Indonesia (so not only for children born in Semarang).

Uncle Gan also sometimes worked with other adoption organizations in Indonesia, like the foundation Pangkuan Si Cilik of Lies Darmadji and Pondok Pelangi (Jakarta) and Panca Dharma (Sukorejo).

In the Sweden he worked with the Swedish Society for International Child Welfare (Doris Thomas).

Children mainly went to the Netherlands, but also to Sweden, Denmark, Australia and Germany.

Do you want access to your file?

Were you adopted with the help of Uncle Gan? And do you want access to your file? That  is very easy now.

 1. Make a copy of your identity card or passport,
 2. fill out the application form,
 3. make a copy of a document from your own adoption file that contains your Indonesian name and the name of your Indonesian mother or parents,
 4. send these three documents to: info@adoptie-indonesie.nl
 5. Transfer 4 euros to IBAN NL86 INGB 0009 3779 84 in the name of Stichting Ibu Indonesia stating “Pelkris” and your name.

Once your payment has been received, your application (if everything is clear and complete) will be forwarded to a Pelkris employee.
She will search in the digital database. If your file is found, you will receive a copy of the documents by email. If nothing has been found, we will also contact you.

You don’t have all the information we ask for? Fill in the form with the information you do have and we will contact you.

The 4 euros are for Pelkris and will be used by Pelkris for their social projects.

Application form  >>>

Categorieën Niet gecategoriseerd

Het archief van Pelkris in Semarang is gedigitaliseerd!

Goed nieuws! Het archief is nu op afstand te raadplegen door geadopteerden

Met subsidie van de Nederlandse overheid hebben we het archief van Pelkris in Semarang kunnen digitaliseren.

Ruim 40 jaar hebben de dossiers in een kast gelegen en de tijd begon zijn tol te eisen. Sommige documenten waren niet meer in goede staat en begonnen te vergaan. Gelukkig waren we voor de meeste dossiers nog op tijd.

Met veel geduld heeft onze rots in de branding, Dadang Supardi namens de Stichting Rise uit Yogyakarta een team samengesteld.
Dagenlang hebben ze geduldig en zorgvuldig alle documenten gescand. Deze zijn vervolgens digitaal opgeslagen in een speciaal daarvoor ontwikkelde database.

Een enorme klus, maar zeker de moeite waard.


Hoe is het gegaan?

dossiers semarang adoptie

De dossiers lagen meer dan 40 jaar in een kast


archief Semarang archief Semarang

Dadang Supardi en het team van Stichting Rise hebben alle documenten stuk voor stuk gescand en ingevoerd in de database die speciaal voor dit doel ontwikkeld is.


via zoom zijn we in Semarang   ondertekening door Ibu Indonesiade ondertekening via zoom

 

 

Met het ondertekenen van het Memorandum of Understanding hebben Yth. Ibu Novi Astuti, de voorzitster van Pelkris in Semarang en Stichting Ibu Indonesia (vertegenwoordigd door dhr Dadang Supardi) de samenwerking bekrachtigd zodat iedere geadopteerde (die geadopteerd is via oom Gan) makkelijk en snel toegang kan krijgen tot zijn of haar dossier.
(Het bestuur van Stichting Ibu Indonesia was aanwezig via Zoom.)


Welke dossiers zijn opgeslagen?

Van de jaren zeventig tot het begin van de jaren tachtig zijn er ongeveer 300 kinderen via oom Gan (de heer Gan Koen San) uit Semarang geadopteerd door Europese en Australische ouders.
In tegenstelling tot veel andere organisaties heeft oom Gan de adoptiedossiers gearchiveerd en zijn de dossiers hierdoor bewaard gebleven.

Gan Koen San (oom Gan) was indertijd betrokken bij de volgende stichtingen:

 • Kegiatan Kesedjahteraan Kanak Fanny (Semarang)
 • Yayasan Panti Asuhan Kristen Eunike (Semarang)
 • Badan Sosial Kristen Agape (in Semarang en Ambarawa)
 • Badan Koordinasi Kegiatan Sosial (Bakorkesos) (Semarang)

Hij bemiddelde bij adoptie voor kinderen uit heel Indonesië (dus niet alleen voor kinderen die geboren waren in Semarang).

Oom Gan werkte soms ook samen met andere adoptie-organisaties in Indonesië.
Zo werkte hij soms met de stichting Pangkuan Si Cilik van Lies Darmadji en Pondok Pelangi uit Jakarta en Panca Dharma uit Sukorejo.

In Nederland werkte hij met de NVP, BIA en Wereldkinderen en ook met particulieren bemiddelaars.

Kinderen gingen voornamelijk naar Nederland, maar ook naar Zweden, Denemarken, Australië en Duitsland.

Wil je toegang tot je dossier?

Ben je geadopteerd via oom Gan? En wil je toegang tot je dossier? Dat is nu heel gemakkelijk.

 1. Maak een kopie van je identiteitskaart of paspoort,
 2. Vul het aanvraagformulier in,
 3. Maak een kopie van een document uit je eigen adoptiedossier waarop je Indonesische naam en de naam van je Indonesische moeder of ouders staan,
 4. Stuur deze drie documenten naar: info@adoptie-indonesie.nl
 5. Maak 4 euro over op IBAN NL86 INGB 0009 3779 84 t.n.v. Stichting Ibu Indonesia ovv van “Pelkris” en je naam

Zodra de betaling is ontvangen, wordt je aanvraag (als alles duidelijk en compleet is) doorgestuurd naar een Pelkris-medewerkster.
Zij gaat de digitale database doorzoeken. Als je gegevens worden gevonden, ontvang je een kopie van de documenten per e-mail. Ook als er niets gevonden wordt nemen we contact met je op.

Heb je niet alle gegevens waar we om vragen? Vul het formulier in met de gegevens die je wel hebt en wij nemen contact met je op.

De vier euro is bestemd voor Pelkris. Deze vier euro wordt door Pelkris gebruikt voor hun sociale projecten.

Download hier het aanvraagformulier >>>

Trots en Erkenning

adoptie archief indonesie

We hebben bericht ontvangen van de Koninklijke Bibliotheek.

Zij vragen of zij onze website mogen opnemen in het archief van de Koninklijke Bibliotheek!
De Koninklijke Bibliotheek ziet onze website als digitaal erfgoed dat niet verloren mag gaan. Ze willen onze website duurzaam en voor altijd beschikbaar houden voor het publiek en voor toekomstig onderzoek.

De informatie die wij (met jullie hulp!) hebben verzameld wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en samenleving. Dit benadrukt nogmaals hoe belangrijk de informatie is die we hebben verzameld. En hoe belangrijk het is betrouwbare informatie te blijven verzamelen.

Nadat de Commissie interlandelijke adoptie onze website in hun rapport al noemen als bron waarop het rapport is gebaseerd, krijgen we nu ook erkenning van de Koninklijke Bibliotheek.

Dit sterkt ons in onze zoektocht naar de waarheid.

Wil je advies over je eigen dossier? Heb je informatie voor ons? Neem contact op.
Samen staan we sterk!

Categorieën Niet gecategoriseerd
error: