Geschreven door Vera
Sinds een paar jaar zijn DNA testen een onderdeel geworden bij de zoektocht voor geadopteerden, om er zeker van te zijn dat de gevonden ouders en andere familieleden werkelijk biologisch verwant zijn met de geadopteerde.
Ibu Indonesia en MyHeritage
DNA testen zijn via verschillende organisaties mogelijk. Ibu Indonesia werkt met de DNA onderzoeken van MyHeritage.
Hoe werkt het?
Voor het afnemen van een DNA test vraag je DNA-kit aan (tegen betaling) en bij ontvangst maak je een account aan bij MyHeritage om jouw DNA onderzoek te registreren. Het is niet nodig een uitgebreid betaald abonnement te nemen.
Vervolgens volg je de aanwijzingen van de kit om een sample af te nemen (hiervoor is je wangslijm nodig) en op te sturen naar het laboratorium van MyHeritage. Dan is het wachten, is er een match met een ander persoon of personen in de databank? En wat houdt een match eigenlijk in?
Etniciteit en DNA-matching: wat houdt het in?
Uit de DNA test komen verschillende uitslagen, waaronder je etniciteit en de gevonden matches. De etniciteit kan erg verrassend zijn, dat heeft vooral te maken met de verspreiding van bevolkingsgroepen ruim 1000 jaar geleden. Etniciteiten die onder Indonesische geadopteerden veel voorkomen zijn:
- Thais en Cambodjaans, 56,7%
- Filipijns, Indonesische en Maleis, 36,3%
- Chinees en Vietnamees, 28,7%
- Scandinavisch, 17,5%
- Noord- en West-Europees, 15,2%
Inwoners op Java hebben meestal rond de 50% Thais/Cambodjaans én 50% Filipijns/Indonesisch/Maleis DNA.
Verwantschap
In de uitslagen van een DNA-test kan verwezen worden naar een 4e en/of 5e graad verwantschap. Een 4e of 5e graad verwantschap geeft echter niet aan dat het gaat om familie, het kan gaan om enkel toeval en overeenkomstig DNA dat verwijst naar dezelfde eigenschappen als haarkleur of kleur ogen. Bij MyHeritage zitten niet veel mensen die afkomstig zijn uit Indonesië, waardoor er sneller wordt gesproken van een match bij 4e of 5e graad, maar dit biedt helaas geen aanwijzing voor het vinden van je biologische ouders.
Heb je een match met een 1e, 2e of 3e graads familielid? Dan kan het zijn dat je familie hebt gevonden. Neem contact met ons op als je wilt dat we even meekijken.
De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van verschillende testen
Als we familie vinden is het vaak andere familie dan de ouders (bijvoorbeeld broers, zussen, neven en nichten). Het is daarom belangrijk dat we gebruik maken van een DNA test die zoveel mogelijk markers vergelijkt. Hoe meer markers van het DNA worden vergeleken, hoe nauwkeuriger jouw DNA wordt gematched aan ander DNA.
Zo bestaan er ook 1-op-1 testen, maar die testen maar 20 markers, terwijl een DNA-test van MyHeritage 700.000 markers vergelijkt. Met een ouder is een 1-op-1 test wel betrouwbaar, maar met broers en zussen en andere familieleden is een 1-op-1 test niet betrouwbaar. Met een 1 op 1 test kan je een vals positieve of vals negatieve uitslag hebben.
Daarom werkt Ibu Indonesië met de DNA testen van MyHeritage om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de matches te waarborgen voor geadopteerden.
Koppelen met meerdere DNA-databanken
Naast MyHeritage bestaan er meerdere DNA databanken. Het goede nieuws is dat het tegenwoordig mogelijk is jouw DNA sample van MyHeritage te koppelen aan andere DNA databanken zoals bijvoorbeeld FamilyTree DNA. Het koppelen gebeurt via het downloaden van jouw DNA op MyHeritage en deze vervolgens te uploaden via de website van FamilyTree. Hiervoor is het wel nodig je persoonlijke gegevens door te geven, zodat geverifieerd kan worden dat het inderdaad om jouw DNA gegevens gaat. Vervolgens wordt automatisch een account aangemaakt bij FamilyTree. Hier zitten voor jou dan geen kosten aan verbonden. Zorg ervoor dat je het Kit-nummer noteert dat in het scherm verschijnt. Dit nummer hoort bij het account van FamilyTree waarmee jij eventuele matches kan terugvinden.
Is er al familie gevonden doordat geadopteerden geregistreerd staan bij MyHeritage?
Jazeker! Niet alleen zijn er positieve matches na zoektochten, maar ook zijn er soms positieve matches tussen broers en zussen die beiden in Nederland (of Europa) verblijven en niet wisten van elkaars bestaan. Er is ook een match geweest met een oom of tante en achterneef of nicht in Indonesië, waarvan de naam niet in het dossier voorkwam. Zo helpt DNA ook bij vastgelopen zoektochten.
Soms vinden we de moeder uit het dossier van een geadopteerde, maar is er toch geen match. Misschien zijn baby’s omgewisseld of is een dossier twee keer gebruikt. Doordat het DNA van de moeder in MyHeritage staat geven we de moeder de kans haar kind op deze manier te vinden.
Een aantal keer is het ook voorgekomen dat een moeder die op zoek is naar haar kind ons heeft benaderd. Door haar in de gelegenheid te stellen DNA af te geven, hebben ook deze moeders kans hun kind terug te vinden.
Interesse of vragen?
Via onderstaande link is meer informatie terug te vinden over DNA onderzoeken op de website van Ibu Indonesia.
https://www.adoptie-indonesie.nl/de-4-grootste-misverstanden-over-dna/
Heb je vragen over DNA onderzoeken en/of heb je interesse om je DNA via MyHeritage te onderzoeken? Stuur ons dan een bericht en wij nemen dan contact met jou op.